Intoleranca Ushqimore

Çfarë është Intoleranca ushqimore?

Intoleranca  ushqimore  është një reagim kronik i  organizmit ndaj ushqimeve qe konsumohen me shpesh  (të tilla si gruri, qumështi, domate, vaj, mish, kafe etj)
Simptomat nuk shfaqen menjëherë pas marrjes së ushqimit, si në rastin e alergjive . Ato mund të shfaqen pas 2-3 ditë ose më shumë pas konsumimit te nje ushqimi te caktuar. Nga ushqimet qe  përdoren  shpesh, mund të shfaqet  reagimi i vazhdueshëm i organizmit ndaj tyre.
Reagimet mund të paraqiten në formë të "maskuar", kjo do të thotë qe ne  qoftë se një person që konsumon në ditë nje  ushqim qe  nuk mund të tolerojë, ai kurrë nuk mund të dyshojnë qe   ushqimi eshte shkaku i  problemeve te tij.

 Simptomat dhe ndryshimet mund të shfaqen tek çdo organ ose sistem, duke implikuar funksionet e tyre.
Simptomat nuk janë në proporcion me sasinë e ushqimit. Edhe sasi të vogla të ushqimit mund të shkaktojnë intolerancë ushqimore.  

Patologji të lidhura me intolerancën ushqimore
Literatura e mjekesise se nutricionit  referon per  patologji te shumta  të lidhura me intolerancën ushqimore .
Patologjite më të zakonshme me shkak intolerancen ushqimore jane:
• Probleme te aparatit tretës (meteorizem , mostretje, ulcera duodenale, kolit ulçeroz,diarre ,sëmundja Crohn, sindromi i zorrës se irrituar , gastrit etj)
• Sëmundjet e lëkurës ( ekzema, psoriazis, akne kryesisht ne fytyre, dermatit etj)
• Crregullime metabolike (diabeti, kolesterol i lartë, amenorrhea, dismenorrhea etj)
• Semundje  alergjike (riniti alergjik, bronkit, astma bronkiale etj)
• Dhimbje koke (migrenë, neuralgji)
• Kriza neurovegjetative , sëmundje mendore, epilepsi, disa forma të skizofrenisë.
• Arthritis, arthrosis, myalgji
• Hipertension, semundje te zemrës, takikardi, spazma e gjymtyrëve të poshtem .
• insufficence  renale, cistit  kronik, urinim i pavullnetshëm, infeksione  vaginale, sterilitet
• Hypo dhe hyperthyroidism
• Lodhje kronike .levizje te humorit, kriza paniku, stres te vazhdueshem..
 E thënë me fjale te thjeshta , intoleranca ushqimore është një "bombë në sistemin tonë imunitar", një helmim  i vazhdueshëm i organizmit tonë.


Obeziteti dhe intoleranca ushqimore
Shumë shpesh ne i nenshtrohemi një diete hipokalorike , por ne te shumten e rasteve pa rezultat, nuk biem  ne  peshë. Një faktor qe duhet  fajësuar është intoleranca ushqimore.
Ushqime të tilla si sallata ,peshku , karrota, pule etj janë konsideruar si "të lehta" dhe ato janë zakonisht pjese kryesore e dietave  të ndryshme.
Megjithatë, në qoftë se ne nuk mund të tolerojmë këto ushqime, ato nuk metabolizohen ne menyre korrekte dhe keshtu  "bllokojne" organizmin tonë.
Testi i Intolerances  ushqimore tregon ato ushqime që  duhen shmangur për një periudhë të caktuar kohe (zakonisht 2-3 muaj) dhe rezultatet (humbje peshe) janë spektakolare, madje edhe në javët e para!
Pse kemi rezultate të tilla spektakolare edhe ne obezitet?
Shumë persona obeze kane patur renie te konsiderueshme ne peshe , falë testit të intolerancës ushqimore, (Citotoksik  test).
Ata kane  humbur peshë, ndërsa kane konsumuar vakte normale . 

Magjike ? Jo ne mjeksi nuk ka magji.

Çdo person ka nevojë për një kalorazh te caktuar  në ditë, për balancimin e nevojave tij energjitike (pa humbur ose pa marre peshe ).
Për shembull, një njeri me metabolizmin normale dhe një punë të përditshme (të tilla si punë zyre) ka nevojë për rreth 3000 kcal në ditë. Por, nëse ky njeri ka intolerancë ndaj disa ushqime, sa herë që ai do të konsumojnë këto ushqime, trupi i tij do të reagojë, pasi ato jane toksike per te .Mbrojtja më e thjeshtë e trupit në raste të tilla është që të ngadalësojë metabolizmin, duke u përpjekur në këtë mënyrë të ngadalësoje hyrjen e këtyre elementeve toksike në gjak.
Atëherë, ky njeri me metabolizim te ngadaltë ka  nevojë për më pak kalori në ditë. Mos harroni  këshilla  “klasike" e dietologut  eshte  sugjerimi  me  dieta  rreth 2000 kcal / ditë, në mënyrë për të mbajtur peshe stabile , dhe dieta me 1000-1500 kcal / ditë në qoftë se dëshirojme  të humbim  peshë.
Eshte  teper e njohur  thenia se 2000 kcal / ditë janë të mjaftueshme për një njeri me aktivitet normal. Por atëherë, literatura  mjekesore, per dekada me radhe e deri me sot, qe  përdoret  në universitete sugjeron  që një njeri normal ka nevojë për rreth              3000 kcal / ditë fajëson "ndryshimin e stilit te  jetes", dhe  "efort fizik minimal ", etj .       Por  nuk është kështu. Gjërat janë më të thjeshta.

Le të shohim se çfarë ndodh kur nje njeri qe i nenshtrohet nje regjimi ushqimor dhe aktiviteti fizik normal bën testin e intolerancës ushqimore.
Në bazë të rezultateve të testit dhe  veçanerisht nje dete te personalizuar dhe programi ushqimor ,ky njeri heq nga dieta e tij ushqimore ato ushqime që i  shkaktojne  intolerancë ushqimore. Metabolizmi i  tij do të kthehet në normalitet  përsëri. Trupit te  tij  përsëri do ti duhet 3000 kcal / ditë . Por tani, me metabolizmin e tij  te ri ai  kthehet  në normalitet , dhe  ka nevojë për 3000 kcal / ditë,që nënkupton se  dita ushqimore me 2000 kcal / ditë, rezulton tashme hipokalorike per metabolizmin e tij te ri (pa ushqimet qe i shkaktojne intolerance). Në të njëjtën kohë, me metabolizmin e tij te ri  ai  kthehet në normalitet.Ky person është më energjik, ecën më shumë,  luan me fëmijët e tij më shumë. Ai gjithashtu rrit nivelin e tij të efortit fizik , kështu që ai shpenzon edhe më shumë kalori .
Pra, kjo është ajo që ndodh pas testit të intolerancës ushqimore.
Nuk ka asgje te jashtzakonshme , askush nuk synon per nje  recetë magjike për humbjen e peshës,thjesht  hani më pak dhe ushqimet  qe sigurojne nje metabolizem normal duke hequr ato qe shkaktojne  intolerance pra ngadalesim te metabolizmit .

Shënim: Shumat e kalorive përmendura më lart janë perzgjedhur për të lehtësuar të kuptuarit e shembullit.
Obziteti është vetëm maja e ajsbergut
Rreziqet e  shumta për shëndetin tonë janë të fshehura nën guacken e obzitetit .
E njëjta gjë ndodh me intolerancën ushqimore.Shmangja e intolerances ushqimore eshte nje arme e fuqishme kunder obezitetit..

 Testi citotoksik  eshte metoda më e besueshme diagnostike e intolerancës ushqimore.Me kete  test   ne mund të kontrollojme  të gjitha ushqimet  themelore të dietës sonë të përditshme si : drithëra, mish, peshk , produktet e qumështit, vezët, vajra, fruta, perime, ushqime pikante  pije, , etj
Testi  citotoksik është një provë laboratorike qe  kryhet  nga laboratorë të specializuar  posaçërisht per intolerancat ushqimore . Teknika është e bazuar në monitorimin  e veprimit  midis qelizave të bardha të gjakut (limfociteve T-hellper  dhe alergeneve ushqimore).Testi kryhet  me gjak  dhe rezultati eshte specifik per cdo pacient.:
Terapia përbëhet nga shmangia e konsumit të gjitha atyre  ushqimeve  që shkaktojne  intolerancë ushqimore, si dhe ushqime që u përkasin të njëjtës familje biologjike,

Periudha e shmangies  nga dieta e ketyre ushqimeve   varet nga shkalla e reagimit të çdo ushqimi, siç është përcaktuar nga testi.(niveli i intolerances ushqimore nga grada 0 deri ne 4)
•Për shembull, në një nivel intolerance  grada 2, udhëzimi për këtë ushqim është: "Krejtësisht i ndaluar për 2 muaj, me pas lejohet 1 here  ne jave nga muaji III-V"

Intoleranca

 

 

 

Intoleranca2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disa foto sensibilizuese per t'ju informuar se intoleranca ushqimore eshte e ndryshme nga alergjia 
ushqimore. Jini te vemendshem ndaj shenjave qe organizmi juaj shfaq. Te dhenat boterore tregojne se 45% e popullsise vuajne nga intoleranca ushqimore!  


Postoni nje koment